Divertikulóza tlustého střeva

Divertikulární choroba tlustého střeva je jednou z nemocí způsobených nevhodným stravováním a životním stylem. Již nějaký čas je divertikulóza označována za „prezidentskou nemoc“, neboť shodou okolností zasáhla dva bývalé evropské prezidenty ve stejný čas. Divertikulární choroba tlustého střeva ovšem postihuje i běžné občany, přičemž v západním světě až 60% lidí po 60 letech věku. Její příznaky jsou zaměnitelné s dalšími chorobami trávicího ústrojí.

Faktory divertikulózy tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva a konečníků

Hlavním faktorem divertikulózy tlustého střeva je strava s nedostatkem vlákniny, která je velmi důležitá pro obsah stolice a její snadné vylučování. Pokud není přijímán dostatek vlákniny, stolice ztuha prochází střevy, a ta čelí vysokým tlakům, v jejichž důsledku pak vznikají divertikly neboli vakovité vyklenutí střevní stěny. Větší množství přítomných divertiklů je pak označováno za divertikulózu. V případě, že se v divertiklech nahromadí stolice a rozmnoží bakterie, vzniká zánět divertiklu, a tomu se nazývá divertikulitida. Oslabený imunitní systém pak zvyšuje pravděpodobnost množení divertiklů a bakterií, čili vznik zánětlivého onemocnění.

Příznaky divertikulózy tlustého střeva

Divertikulóza tlustého střeva se projevuje stejnými příznaky jako většina střevních obtíží. Člověka postiženého divertikulózou trápí častá zácpa a nadýmání, v některých případech také krvácení neboli krev ve stolici. Pokud se divertikulóza rozvine v zánět (divertikulitidu), přicházejí velmi bolestivé příznaky, především v oblasti levého podbřišku. Tento stav se může rozvinout v závažnější komplikaci, jako je protržení střeva, čímž dochází k nebezpečnému zánětu pobřišnice. Kromě akutní divertikulózy, která má velmi rychlý nástup, se objevuje také chronická divertikulóza. Chronickou divertikulózu doprovázejí podobné příznaky jako zánět slepého střeva (apendicitida), s tím rozdílem, že apendicitida působí na opačné straně břicha.

Prevence divertikulózy tlustého střeva

Prevence divertikulární choroby tlustého střeva přímo souvisí se stravovacími návyky a pitným režimem. Dostatečný podíl vlákniny ve stravě pozitivně ovlivňuje činnost střev, a tím přispívá prevenci divertikulózy tlustého střeva. Vláknina je obsažena především v ovoci a zelenině, luštěninách či ořeších a semenech. Z výběru pečiva je vhodné vždy zvolit celozrnné výrobky a před bílou rýží dát přednost hnědé neloupané rýži. Velmi doporučován při prevenci divertikulózy je česnek v jakékoli podobě. Vyhnout bychom se měli přejídání, především pak v pozdních večerních hodinách, a oslabení imunitního systému, kterému můžeme předejít pravidelným posilováním.

Léčba divertikulózy tlustého střeva

Obnovu činnosti střev a jejich bezproblémový průchod podporuje správná skladba jídelníčku s přísunem potřebné vlákniny a přísný pravidelný pitný režim. Pokud je tlusté střevo vážněji narušeno, přestupuje se k léčbě chirurgické či konzervativní. Při zánětlivém postižení divertiklů je volena antibiotická léčba, která by automaticky měla být podpořena posílením imunitního systému.

Vliv imunitního systému na divertikulózy tlustého střeva

Imunitní systém ovlivňuje nejen možný výskyt divertiklů, ale i jejich rozvoj a pravděpodobnost vzniku zánětu. Oslabená imunita tedy patří k rizikovým faktorům divertikulózy, a měla by být pravidelně posilována nejen v průběhu nemoci, ale především jako prevence. U lidí, kteří splňují více rizikových faktorů divertikulózy tlustého střeva, to platí dvojnásob.

 Další informace