Pálení žáhy – pyróza

Pálení žáhy neboli pyróza je hlavním příznakem překyselení organismu. Projevuje se nepříjemným, někdy až bolestivým, pálením za hrudní kostí. Pyróza vzniká na základě refluxní choroby žaludku, čímž se žaludeční kyseliny navrací zpět do jícnu. Pálením žáhy trpí velká část populace, což je způsobeno především nevhodným životním stylem, špatnou stravou, oslabenou imunitou a přemírou alkoholu. S pyrózou se obvykle potýkají těhotné ženy, nejčastěji pak v třetím stádiu těhotenství. Ovšem v tomto případě většinou potíže po porodu samy odezní.

Faktory pálení žáhy

Kromě těhotenství pyrózu vyvolává požití většího množství alkoholu, černá káva, příliš kořeněná nebo tučná jídla i dlouhodobý stres a špatná životospráva. K rizikovým faktorům pálení žáhy patří také hiátová kýla, při níž má žaludek zdviženou pozici na úrovni jícnu z břišní dutiny do spodní části hrudníku. Příčinou vzniku hiátové kýly bývá nadváha. Řada léků nebo jejich zvýšená konzumace mohou být dalším faktorem pálení žáhy. Rizika pyrózy hodně souvisejí s překyselením organismu, jenž je jejím hlavním spouštěčem zdravotních obtíží, a vzniká spojením nevhodné stravy a oslabeného imunitního systému.

Příznaky pálení žáhy

Pokud jsou příznaky pálení žáhy přehlíženy, problém může vyústit i v závažnější onemocnění, jako je chronický zánět jícnu, v horším případě pak rakovina jícnu. Kromě typického příznaku pálení na hrudi pyróza vzbuzuje hořkost, kyselost a pachuť v ústech. Unikající žaludeční šťávy mnohdy dráždí hlasivky, a proto může být chrapot jedním z dalších příznaků refluxní choroby. Méně viditelnými příznaky jsou pak nadměrné slinění, říhání a bolesti v podbřišku.

Prevence pálení žáhy

Základní prevencí pálení žáhy je správná životospráva s důrazem na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, vhodných tekutin (voda, bylinné čaje, zeleninové šťávy), zásaditých potravin, vyhýbání se alkoholu a nadměrného pití černé kávy. Pravidelný a kvalitní spánek patří k prevenci nejen například refluxní choroby jícnu ale i dalších nemocí. Nedostatek spánku totiž oslabuje tělo a zkracuje čas k dostatečné regeneraci. Tím dochází k oslabení imunitního systému, který tak nedokáže čelit rizikovým faktorům. Pravidelné posílení imunitního systému je tak velmi účinnou prevencí pálení žáhy.

Léčba pálení žáhy

Mezi oblíbené a nejčastěji vyhledávané tipy rychlé pomoci při pálení žáhy patří jedlá soda či mléko. Tyto však pomohou jen krátkodobě neutralizovat kyselost, ale příčinu problému zcela nevymýtí. Vedle medicínských prostředků, jejichž užívání je z hlediska zanášení organismu lepší minimalizovat, existují různé přírodní prostředky, jimiž si lze pomoci. Například šťáva ze zázračné rostliny aloe veraléčivé účinky potlačující projevy pyrózy. Dalšími přírodními pomocníky na pálení žáhy jsou některé bylinky jako máta, pelyněk, pampeliška či meduňka. Posílení imunity je pak nezbytné k zamezení opakovaného pálení žáhy a nastolení přirozené rovnováhy v těle.

Vliv imunitního systému na pálení žáhy

Vnějším vlivům moderní doby plné stresu, nezdravých potravin a sedavého zaměstnání se ubrání jen velmi malé procento lidí. Záleží pak na individuální imunitě, jak dokáže těmto vlivům čelit. Pokud dojde k oslabení imunitního systému, organismus nedokáže udržet potřebnou zásaditost v těle, a tím dochází k prvním příznakům překyselení, jakým je pálení žáhy. Pravidelným posílením imunity lze tomuto stavu předcházet.

 Další informace