Polypy tlustého střeva a jejich příznaky

Polypy tlustého střeva a jejich příznaky

Polypy tlustého střeva označují výčnělek sliznice, který může mít nádorový i nenádorový charakter. Velký vliv na výskyt a rozvoj polypů má věk. Do 30 let věku se polypy tlustého střeva objevují jen vzácně a se stářím se riziko onemocnění zvyšuje, stejně tak jako počet a velikost polypů. Čím větší počet a rozměr polypů, tím vyšší riziko přeměny polypu na zhoubný nádor. Z toho důvodu je velmi důležitá prevence či sledování vzniku polypů a jejich včasné odstranění. Polypy tlustého střeva jsou zrádné svým bezpříznakovým průběhem.

Faktory polypů tlustého střeva

Odborné výzkumy dokazují přímou souvislost výskytu polypů tlustého střeva s výživou. K nejrizikovějším faktorům v podobě stravy patří tučná červená masa a živočišné tuky. Hovězívepřové a zvěřina způsobují nadměrné vylučování žlučových kyselin, což podporuje růst polypů. Opačný vliv mají ryby a kuřecí maso bez kůže, které střevní sliznici chrání. Výrazně vyšší riziko vzniku polypů hrozí obézním lidem, pravidelným konzumentům piva a kuřákům i lidem s oslabeným imunitním systémem. Polypy často vznikají i v důsledku chybějící vlákniny a některých vitaminů (např. vápník).

Příznaky polypů tlustého střeva

Přítomnost polypů tlustého střeva je bezpříznakový stav, který lze odhalit pouze při vyšetření stolice. Příznakem pozitivního nálezu je tzv. okultní neboli skryté krvácení. Pravidelnou lékařskou kontrolu by měl podstoupit každý člověk po dosažení věku 50 let. Ačkoli polypy tlustého střeva ve valné většině příznaky nemají, zřídka se může objevit krvácení během i mimo stolici, a to především u polypů umístěných v blízkosti konečníku.

Prevence polypů tlustého střeva

Zdravý jídelníček je bezpodmínečnou prevencí polypů. Strava by měla obsahovat rybí a drůbeží maso, ovoce a zeleninu, dostatek vitaminů a minerálů, a naopak by neměla zahrnovat přemíru červeného masa a živočišných tuků. Velkým strašákem pro tlusté střevo je pak alkohol a kouření, ale také kancerogeny obsažené v plesnivých potravinách. Vysoký podíl přirozené vlákniny ve stravě upravuje činnost tlustého střeva a tím podporuje prevenci polypů. Pozitivní vliv na střeva má také pravidelný a dostatečný přísun tekutin, jehož spotřeba je navyšována v době vysokých venkovních teplot a fyzické aktivity, a dostatečně silný imunitní systém, který lépe odolává rizikovým faktorům.

Léčba polypů tlustého střeva

Diagnostika i léčba polypů tlustého střeva se provádí vyšetřením zvaném kolonoskopie. Jedná se o ohebný optický přístroj, který umožňuje nahlédnout na sliznici tlustého střeva přes konečník, případně provést léčebný zákrok. Ačkoli je vyšetření tlustého střeva nepříjemné pro každého, je méně tíživé než zanedbané polypy a následný rozvoj rakoviny tlustého střeva, který může mít na vině také oslabený imunitní systém. Z toho důvodu je vhodné léčbu podpořit posílením imunity. 

Vliv imunitního systému na polypy tlustého střeva

Při oslabeném imunitním systému se z drobných obtíží stávají obtíže významné až chronické, a tudíž by měla být imunita posílena již při prvním zjištění vzniku polypůPosílením imunity tak lze zamezit možnému nádorovému bujení a ulehčit průběh léčby tlustého střeva. Pokud se nelze vyhnout tmavému masu, alkoholu a nedostatku vlákniny ve stravě, což patří mezi hlavní rizikové faktory, je vhodné o imunitu pečovat a pravidelně ji posilovat.