Překyselení organismu (acidóza)

Překyselení žaludku neboli překyselení organismu je způsobeno především konzumací kyselinotvorných potravin a nápojů. Kyselost potravy je hodnocena pH (množství volných iontů vodíku = potential of Hydrogen). Stupnice pH má rozsah 0 až 14. Pokud je pH nad hranicí 7, zásaditost se zvyšuje. PH pod hranicí 7 naopak značí kyselost. Čím nižší pH, tím kyselejší prostředí.

Překyselení žaludku neboli acidóza je dnes považováno za civilizační chorobu, přesto patří k nejnebezpečnějším degenerativním zdravotním problémům. Příznaky překyselení organismu není radno brát na lehkou váhu, neboť dlouhodobé překyselení může dovést k závažnějšímu onemocnění. Častý výskyt překyselení žaludku je důsledkem potravinové chemie, konzervantů a umělých barviv, jenž výrazně zanáší žaludek kyselinami. Kromě stravovacích návyků a životního stylu ovlivňuje hodnotu pH také míra stresu a duševního napětí.

Faktory překyselení organismu (acidózy)

Zcela zásadním faktorem překyselení organismu je špatná životospráva. Pravidelný a častý přísun bílé mouky, bílého cukru, tmavého masa, „umělých“ potravin, kávy či alkoholu způsobuje zvýšenou produkci kyselých žaludečních šťáv. Překyselení je také důsledkem nedostatku ovoce, zeleniny a bylinek v jídelníčku. Funkci žaludečních šťáv a celkového organismu ovlivňuje i způsob přijímání potravy. Zejména nedostatečné žvýkání a hltání jídla patří mezi nevhodné stravovací návyky, které podporují kyselost žaludku. Stejně jako u dalších onemocnění, u gastroenterologie je vysoce rizikovým faktorem kouření. Tabákový kouř má na vině oslabení uzávěrového mechanismu mezi žaludkem a jícnem, čímž dochází k hlavnímu příznaku, tzv. pálení žáhy. Nedostatek pravidelného spánku a pohybu na čerstvém vzduchu či oslabený imunitní systém jsou dalšími rizikovými faktory překyselení žaludku.

Příznaky překyselení organismu (acidózy)

Překyselení žaludku či organismu má vliv na funkci celého těla. Projevit se může mnohými příznaky, ovšem nejzřetelnějším z nich je tlak v oblasti hrudníku, tzv. pálení žáhy. Tento příznak překyselení bývá provázen nevysvětlitelnou únavou, nespavostí či střevními potíži. Příznak pálení žáhy velmi často trápí těhotné ženy, kdy dochází k intenzivnímu tlaku zvětšené dělohy na žaludek. Ovšem v případě těhotenství problémy po porodu samy odezní. S překyselením organismu pak souvisí další neduhy, které se mohou jevit jako příznaky, v podstatě jsou však jeho příčinou. Mezi ně patří porucha imunity, alergie, ekzémy, gynekologické záněty, neplodnost, nadváha, porucha nervové stability, v horším případě onkologická onemocnění.

Diagnostika překyselení organismu (acidózy)

Ne vždy musí být zmíněné příznaky známkou překyselení. O kyselosti organismu nás přesvědčí jednoduchá metoda měření pH pomocí lakmusových papírků. Tento test trvá jen několik dní. Pokud zůstává indikátor lakmusového papírku v kontaktu s močí zcela bez zabarvení, pak proužek signalizuje již silné překyselení organismu. Zelenomodrý proužek ukazuje bazické pH a značí patřičnou zásaditost. Po několikadenním měření lze vyhodnotit kyselé či zásadité prostředí organismu. 

Prevence překyselení organismu (acidózy)

Základní prevencí překyselení je dodržování správné životosprávy. Především je nutné dbát na zařazení ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Omezen by měl být přísun bílého pečiva i dalších produktů z bílé mouky, tučného a tmavého masa, bílého cukru a především alkoholických nápojů a černé kávy. Zcela zakázáno je kouření a konzumace drog. Mezi potraviny, které by naopak měly být do jídelníčku začleněny, patří houby, celozrnné obilniny, omega 3 oleje (řepkový, ořechový, sezamový, lněný…), bylinky, zelenina všeho druhu apod. Vedle dodržování přiměřeného jídelníčku je důležitou součástí prevence psychická stabilita, častý pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek spánku, posílení imunity a omezení medikamentů.

Léčba překyselení organismu (acidózy)

Ačkoli pro většinu lidí může být potravinová omezení nemyslitelná, vždy je lepší trochu snahy a sebezapření, nežli léčení vážnějších důsledků překyselení organismu. Vyvážený poměr kyselin a zásad v těle má obrovský podíl na kvalitní průběh všech biochemických a enzymatických reakcí v těle. Nesprávné pH může vést k osteoporóze, poruše střevní mikroflóry i rozvoji nádorového onemocnění. Léčbě jednotlivých nemocí je tedy lépe předcházet a dbát na správnou prevenci. Překyselení žaludku vyléčíme pouze již zmíněnými zásadami ve stravování a dostatečným pitným režimem obsahující vodu, zeleninové šťávy a bylinné čaje. Léky na překyselení žaludku mohou neutralizovat kyselost, avšak dlouhodobě problém neřeší. Při opakovaném pálení žáhy a překyselení organismu by měl být pravidelně posilován imunitní systém, který pomůže nastolit správnou rovnováhu v těle.

Vliv imunitního systému na překyselení organismu (acidózu)

Překyselení žaludku neboli překyselení organismu může mít i celoživotní trvání. Je-li navíc oslaben imunitní systém, hrozí riziko vážnějšího onemocnění. Tělo nemá při překyselení dostatečně obranný mechanismus a není schopno odolávat vnější vlivům. Projeví-li se tedy pálení žáhy nebo jiný příznak překyselení, je nutné imunitní systém posílit.

 Další informace