Ulcerózní kolitida - Zánět tlustého střeva

Ulcerózní kolitida neboli zánět tlustého střeva se společně s Crohnovou chorobou řadí mezi nespecifické střevní záněty. Ulcerózní kolitida častěji postihuje ženské pohlaví, a to především v období dospívání či rané dospělosti, a dále mezi 50. a 80. rokem života. Předpokládá se však, že zánětem tlustého střeva ve skutečnosti trpí až třikrát více lidí, než je léčeno.

Často je kolitida označována za vředovitý zánět tlustého střeva, ovšem vředy jsou ve střevě přítomny pouze v některých případech. Přesněji vystihujícím názvem je idiopatická proktokolitida, která poukazuje na počátek nemoci v konečníku. Přívlastek idiopatická značí skutečnost, že příčina zánětu není známa.

Faktory ulcerózní kolitidy (zánětu tlustého střeva)

Ačkoli nejsou prokázány faktory vyvolávající Ulcerózní kolitidu, za jedny z možných příčin jsou považovány špatná strava, kouření a dědičné dispozice. Také dietní chyba může být rizikovým faktorem zánětlivého onemocnění tlustého střeva. Stejně tak psychický stres, oslabený imunitní systém a antibiotická zátěž těla mají jistý podíl na vzniku Ulcerózní kolitidy.

Příznaky ulcerózní kolitidy (zánětu tlustého střeva)

Na počátku onemocnění Ulcerózní kolitidou se projevují lehké příznaky v podobě průjmu, případně s příměsí krve. V pozdější fázi mívají příznaky zhoršující se tendenci. Nadpoloviční většina postižených zánětem tlustého střeva příznaky nerozpozná. Čím vyšší věková hranice, tím horší průběh onemocnění. U některých pacientů může být stav natolik vážný, že již v počátcích zánětu je nutné odstranit velkou část tlustého střeva. Dalším z příznaků Ulcerózní kolitidy mohou být krvácení z konečníku, křečové bolesti břicha, nevolnosti či ztráta chuti k jídlu a následný úbytek na váze.

Prevence ulcerózní kolitidy (zánětu tlustého střeva)

Ulcerózní kolitida patří mezi nespecifické záněty, jejichž původ není znám. Vzhledem k neznámým příčinám onemocnění je pak těžké stanovit potřebnou prevenci. Zamezení střevního zánětu může částečně pomoci zdravý životní styl, čili racionální strava s dostatečným podílem vlákniny. Všeobecně známo pak je, že velký vliv na zdraví má psychický stres. Jeho omezení a nastolení psychické rovnováhy může tedy přispět k prevenci zánětu tlustého střeva. Silný imunitní systém je nejdůležitější obranný mechanismus v těle, a proto je jeho pravidelné posílení ideální prevencí nejen ulcerózní kolitidy.

Léčba ulcerózní kolitidy (zánětu tlustého střeva)

Stanovení léčby není jednoduché vzhledem k faktorům neznámého původu. Léčba Ulcerózní kolitidy je tedy zaměřena především na zánětlivý charakter onemocnění. Pokud není nutné při stanovení diagnózy zánětu tlustého střeva přistoupit rovnou k chirurgickému zákroku, nastává nejprve dodržování přísných dietních a režimových postupů. Léčebná dieta (tzv. kolitická) má dobře stravitelný a nenadýmavý charakter. Mezi doporučené potraviny patří ty, které mají vysoký obsah vlákniny a jsou dobře stravitelné. Patří k nim banány, ovesné vločky či tepelně zpracované ovoce a zelenina. Potraviny by měly být uvařeny a zpracovány do měkka, čili slisovány nebo mixovány. Mléko a mléčné výrobky jsou v průběhu zánětu zcela vyloučeny vzhledem k laktózové intoleranci postižených. Nesnášenlivost mléčného cukru v průběhu Ulcerózní kolitidy vzniká velmi často. Léčba zánětlivého onemocnění střev by měla být podpořena dostatečným přísunem tekutin, vyjma černé kávy, silného čaje či ovocných šťáv, které střevo dráždí. Posílený imunitní systém je pak velice přínosný především jako prevence zánětu, i v průběhu jeho léčby.

Vliv imunitního systému na ulcerózní kolitidu (zánět tlustého střeva)

Ulcerózní kolitida je zánětlivé onemocnění, které vzniká často příčinou oslabeného imunitního systému. Pokud je imunita dostatečně posílena, pak se tělo lépe brání vnějším vlivům a rizikovým faktorům. V moderní době je velmi těžké vyhnout se těmto rizikům, a proto je ideální prevence, která by měla být pravidelnou součástí zdravého životního stylu. Nejúčinnější prevence má přírodní formu, díky které dojde k lepšímu vstřebávání potřebných živin a vylučování nežádoucích látek. Funkce trávicího ústrojí vychází ze stravy, a její kvalita bohužel s moderní dobou ubývá. To je hlavní důvod, proč je omezena také odolnost organismu, kterému je třeba pomoci.

 Další informace